Logo

Onze kermisfeesten, kermissen en feesten van de beschermheiligen

In de loop der eeuwen evolueerde het begrip kermis, processie, foren en feesten. De woorden, foor en kermis, werden vaak verward met elkaar ondanks hun verschillende oorsprong. Foor komt van het latijn« forum » : markt. De foren, schepping van de mens, dienden de internationale handel tot het midden van de 18de en speelden dus een belangrijke economische rol. De kermissen daartegenover, hadden van origine een spiritueel karakter. De 'Kerkemisse' werd jaarlijks gevierd om de kerkelijke inwijding te herdenken. Op deze dag stroomden de gelovigen toe om vergiffenis te vragen en maakten ervan gebruik om zich te vermaken. 'Het feest van de beschermheilige' vindt zijn oorsprong terug in kerkelijke wijdingen dat de gelovigen organiseerden om hun Patroonheiligen te vereren. Het duurde niet lang voordat het religieuze karakter van onze feesten naar de achtergrond verbannen werden.

histoire-fete-foraine2

Het politiek rationalisme van Joseph II trof het domein van de kermissen, waarbij hij godsdienst en staat nadelig beoordeelde. Het keizerlijke bevelschrift van 11 februari 1786 stipuleerde dat alle kermissen over het hele land op dezelfde dag moesten plaatsvinden, de tweede zondag na Pasen. Maar de sterkte van deze populaire gewoontes hadden als gevolg dat dit reglement maar korte tijd werd nageleefd want het was veel leuker dat de kermis van het naburige dorp op een andere datum viel zodoende men daar ook kon deelnemen. Onze huidige opvattingen inspireren zich zowel bij de koorddansers als bij de troubadours. Desondanks moeten we toch nog wachten tot de 18de eeuw vooral eer een sergeant van de engelse cavalerie, Philip Astley, het circus uitvindt of beter, herontdekt. De koorddansers verlaten hun torens, de jongleurs, de evenwichtskunstenaars et de tovenaars ruilen de foor voor de piste en de vele spots.

Uit interesse voor vertoningen, de dierentuin en zijn exotische exemplaren, maken dat Georges Wombwell, Engels foorkramer, geboren in 1777, een ongelofelijke impuls zal geven aan dit soort spektakels. Als kruidenier van beroep, koopt hij in 1804 twee boa's die hij in het achterste gedeelte van z'n winkel tentoonstelt waar zijn klanten deze kunnen bewonderen in ruil voor enkele muntstukjes. Het succes van z'n winkel is al snel te danken aan de reptielen en de kruidenier wordt daarom al snel vertoner van dieren. Hij koopt auto's, paarden en kostgangers waarmee hij zich op de wegen lanceert. Tien jaar later trekken zestig paarden veertien auto's, waarvan zich in ŽŽn een olifant verschuilt. Heel veel ondernemingen investeren in kermisvelden en lange files van auto's met dekzeilen of afgesloten door middel van luiken doorkruisen het Europese platteland.

We kunnen maar schrijven over het kermisfeest als we het belang van de kunsten binnen de piste temidden van onze gemeenschap niet vergeten. Zowel de circusartiesten als de kermisreizigers maken deel uit van zo'n grote familie van reizigers. Zo zijn ze allemaal verbonden door hun origine, hun vastklampen aan tradities en hun manier van denken.

Uitgezonderd de afstammelingen waarvan hun kermis oorsprong commercieel gericht is, terwijl alle anderen van origine banquistes zijn, hebben ze tussen hun voorouders wel iemand die op een bepaald moment de keuze heeft gemaakt tussen het circus en het kermisfeest. De kermissen zijn uiteraard gunstiger daar de bezoekers meer geld spenderen, waar ze als handelaar voordeel uittrekken (economische rol). Het is ook de ideale manier om met de verschillende lagen van de bevolking kennis te maken en de inwoners van de naburige steden te ontmoeten (sociale rol). De lokale autoriteiten bekommeren zich over de amusementsmogelijkheden (politieke rol). En dit punt is zeker belangrijk ten opzichte van de algehele reacties als gevraagd zou worden om de omvangrijkheid van de kermissen in te perken.

fete-foraine-historique


Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Cookies en privacy

© Copyright 2021 - Kermisfeest - Wettelijke bepalingen - Inleiding en contact

Gebruiksvoorwaarden van de website en bescherming van de persoonlijke gegevens

All rights reserved | Communication - Ontwerper van de website : E-net Business